Lezbično zdravje III. in Flying lesbians

Posted on 20 maja, 2014

0


Lezbično-feministična univerza vas vabi

lesbian health 6

na III. delavnico v ciklu Lezbično zdravje, ki bo v torek, 27.5.2014 ob 19.00 v klubu Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q), AKC Metelkova.

Nadaljujemo z raziskovanjem tem, ki določajo naše zdravje v različnih življenjskih obdobjih, prostorih in situacijah, in delile najboljše prakse. Kako občutimo lastno zdravje in svoje telo? Kako je to povezano z našo identiteto, partnertstvom, skupnostjo in gibanji, v katerih delujemo? Kakšen je naš dostop do informacij o zdravju in do same zdravstvene oskrbe? Kakšen je kapitalistični diktat »pravih« ženskih teles? Kako se naše zdravje spreminja v času kapitalistične krize? Kako občutimo zdravje svoje partnerke, prijateljic in starejših ljudi? Kakšne raziskave in informacije o zdravju potrebujemo? Kakšen preboj so napravile feministične analize ženskega zdravja in zdravstvenega sistema?

Pridite s svojimi idejami, kritikami in željami! Vabljene!

Nekaj zloženk in poročil na temo lezbičnega zdravja (v angleščini in nemščini): Lesbian health – myths and realities (ILGA), Thanks for the mammaries (Stonewall), Sexual health information for women who have sex with women (NHS), Beating about the bush (Stonewall), Lesbian&Bisexual women´s Health (ILGA), Frauenlust (AIDSHilfe.de).

 

Glasbena poslušalnica – Flying lesbians

flying lesbians berlin logo Flying lesbians berlin 1974 1977

Flying lesbians (»Leteče lezbijke«) so bile prva nemška samo-ženska rock skupina. Nastale so eno noč leta 1974 v Berlinu in sicer zato, ker so na prvem Frauenrockfestu, kjer so prikazovale takrat strogo cenzurirani film o splavu, nastopala pa je tudi ženska gledališka skupina, organizatorke potrebovale žensko glasbeno skupino, ki bi zabavala udeleženke. Že prvič so nastopile z lastnimi pesmimi in komadi.
Skupino je sestavljalo sedem lezbičnih glasbenic. V svoji rock, blues in off-beat glasbi so raziskovale lezbištvo, feminizem in ženske skupnosti, tematizirale pa so tudi problematične teme nasilja, ženske brezposelnosti, odvisnosti od uživanja drog, o matriarhatu idr. Igrale so izključno na samo-ženskih festivalih in zabavah.

Med odmori bomo poslušale glasbo s ploščka »Flying lesbians«, ki so ga izdale leta 1975 pri založbi Frauen Offenzive.

Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen ženski prostor, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim. Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Posted in: Delavnice